Do góry

Desery Przepis na:

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1326

Dodano:

Odsłon: 10235

Torcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • olej do smażenia
  • krem budyniowy: 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • polewa: 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 %
  • dekoracja: truskawki
  • kiwi
  • pomarańczo
  • mięta
  • naleśnik
  • starta czekolada
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki, przekładam do wysokiego pojemnika, ale masło rozpuszczam i studzę, i dopiero wlewam. Miksuję blenderem. Połowe ciasta odlewam i dodaję do niego kakao i mieszam. Naleśniki smażę na oleju po 10 sztuk z każdego koloru średnica 19 cm.


    W garnku zagotowuję mleko 350 ml, masło. Budyń rozpuszczam w pozostałym mleku, dodaję cukier, skórkę i wlewam do do gotującego mleka.Budyń przykrywam folią, żeby nie zrobił się kożuch i odstawiam do wystudzenia.


    Mascarpone przekładam do miski dodaję śmietanę i mieszam, dodaję stopniowo budyń i dalej mieszam mikserem wolno.

    Naleśniki smaruję kremem i układam jeden na drugim raz jasny raz czekoladowy.
    W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i polewam nią torcik. dekoruję owocami i naleśnikiem.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń