Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby biszkopty nie były wciąż takie same, dodaję do nich różne przyprawy . Dzisiaj proponuję biszkopt o smaku piernika.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Do szklanki o pojemności 250 ml wsypać przyprawę do piernika, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Dopełnić mąką tortową. Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wbijać po jednym żółtku i przesianą mąkę z proszkiem, kakao, cynamonem i przyprawą. Wylać do tortownicy o śrenicy 26 cm i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Mocno oziębioną śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Na końcu, delikatnie wmieszać cynamon.
Pierwszy blat ułożyć w tej samej tortownicy w której się piekł. Posmarować cienko powidłami . Wyłożyć połowę bitej śmietany. Docisnąć drugim blatem. Ponownie posmarować powidłami, resztą bitej śmietany i grubo oprószyć wiórkami. Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.