Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybko, pysznie, kolorowo, wiosennie
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 138
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1837
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14537
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19596
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 138
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1837
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14537
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19596
Składniki
CIASTO: jajka + cukier + cukier waniliowy ucieramy/miksujemy/ na gładką, puszystą masę
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
Całość przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej formy np. średniej tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 50-60 minut na złoty kolor.
Ciasto wystudzamy
MASA: 1. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixem. 2. Gdy masa jest już gęsta dodajemy stopniowo serki mascarpone i krótko miksujemy. Ciasto przekrajmy na 3 części, najlepiej żyłką. Dolny blat ew. nasączamy ponczem (sok z cytryny+cukier+woda+alkohol) smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem kładziemy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem, nasączamy, kładziemy drugą część b/ś. Ostatni blat lekko nasączamy i kładziemy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy wodę, wstawiamy miskę tak by nie dotykała wody i wkładamy połamaną czekoladę, rozpuszczamy. Gotową polewą dekorujemy ciasto wg. własnego pomysłu. Smacznego!