Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, rozpływający się w ustach torcik z kremem na bazie twarogu, słodkiej śmietanki i mascarpone. Jest przepyszny, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek przesiać do osobnej miseczki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Po przestudzeniu nasączyć herbatą.
Spód ciasteczkowy: Ciasteczka zetrzeć na tarce lub zblendować, wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia, a następnie zalać ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białą czekoladę roztopić z dwiema łyżkami mleka i lekko przestudzić. Ser wymieszać delikatnie z cukrem pudrem. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać cukier waniliowy, mascarpone, białą czekoladę i żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć ¾ kremu, przykryć biszkoptem, posmarować resztą kremu. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.