Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik serowy na marcepanowym spodzie"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Marcepan grubo zetrzyj. Dodaj 2 jajka, ucieraj mikserem. Do gładkiej masy wbij pozostałe jajka, ucieraj ok. 15 minut.
W tortownicy (o średnicy 26 cm) rozsmaruj masę. Wstaw do piekarnika o temperaturze 175° C na 45 minut. Po 30 minutach przykryj placek folią aluminiową, by się zbyt nie przyrumienił. Płatki migdałowe rozsyp na blasze, wstaw na 7 minut do rozgrzanego piekarnika.
Marcepanowy spód wyjmij, zostaw w formie na 10 minut. Przełóż na kratkę kuchenną.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Mascarpone mieszaj z twarogiem, cukrem waniliowym, cukrem, skórką z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do masy serowej. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Przestudź, wymieszaj z 3 łyżkami masy serowej i dodaj do pozostałej masy.
Krem odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć, rozsmaruj go na marcepanowym spodzie. Tort wstaw do lodówki na 3 godziny, potem posyp płatkami migdałowymi, gwiazdkami i perełkami. Bezy pokrusz, posyp nimi wierzch tortu. Całość lekko oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 105 minut
Wierzch tortu możesz też posypać np. rodzynkami, wiórkami kokosowymi czy orzechami.Źródło: Na żywo