Do góry

Desery Przepis na:

Torcik świąteczny

Torcik świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 626

Dodano:

Odsłon: 7753

Torcik karmelowo-kakaowy z ptasim mleczkiem i miodowo-karmelową polewą. Taki torcik wyglądem i smakiem umili świąteczne spotkanie.

Składniki

  • Proporcje na tort o średnicy 24 cm:
  • blaty kakaowe proporcje na 4 blaty o średnicy 24 cm:
  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka zagęszczonego, u mnie domowe
  • 100 g masła
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 170 g mąki pszennej typ 405
  • 20 g kakao czarnego
  • 20 g kakao ciemnego
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • Blaty karmelowe proporcje na 4 blaty o średnicy 24 cm:
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 g zagęszczonego mleka u mnie domowe
  • 170 g mąki pszennej typ 405
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 150 g roztopionego masła
  • 160 g ostudzonego karmelu (składniki na karmel: 50 g cukru, 100 ml mleka, 10 g masła, 3-4 łyżki zimnej wody)
  • Krem - ptasie mleczko:
  • szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cream of tartar
  • szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 2 opakowania żelatyny w listkach (każde po 10 g) u mnie Dr Oetker
  • 4 ml aromatu śmietankowego
  • Polewa:
  • 100 g siekanych, blanszowanych migdałów
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • szczypta soli morskiej
  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowe
  • dekoracja zimowa z białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Torcik świąteczny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie arkuszy:
    Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy 24 cm.

    Ciasto kakaowe:
    W misce mieszamy mąkę, skrobię, kakao ciemnie i czarne oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.

    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Papier kładziemy szkicem koła bezpośrednio na blachę do pieczenia, aby szkic nie miał kontaktu z ciastem.

    Na papierze rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 24 cm.

    Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone.

    Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.

  2. Ciasto karmelowe:

    Przygotowanie karmelu. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie. Do cukru dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody. Gotujemy, do momentu uzyskania złoto-brązowego karmelu.

    W drugim rondelku podgrzewamy mleko.

    Do karmelu dodajemy ostrożnie masło. Mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorące mleko. Uwaga karmel będzie się pienił. Mieszamy, aż karmel połączy się z mlekiem. Studzimy.
    W misce mieszamy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka z karmelem. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.

    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Karmelowe blaty pieczemy analogicznie jak kakaowe.

  3. Przygotowanie kremu:
    Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał.
    W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
    W wodzie namaczamy listki żelatyny.

  4. Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę.

  5. Na drugim palniku podgrzewamy mleko z masłem i żelatyną oraz aromatem. Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny.
    Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop.
    Następnie dolewamy mleko z żelatyną, masłem i aromatem. Chwilę ubijamy. Masa po dodaniu mleka straci na objętości - tak ma być.

  6. Składanie tortu:
    Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów.
    Na dno rantu wykładamy ciemny blat wylewamy na niego porcję kremu. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała. Następnie na masie układamy jasny blat i wylewamy porcję kremu. Ponownie odstawiamy, aż masa lekko stężeje. Postępujemy tak samo do wykończenia blatów. Wierzchniej warstwy nie polewamy kremem.

    Tort odstawiamy na minimum 3-4 godziny do zastygnięcia.
    Gdy tort już zastygł, zdejmujemy rant i folię.

  7. Wykonanie polewy:
    Na suchej patelni prażymy migdały z dodatkiem soli. Gdy migdały lekko się zarumienią dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Gorącą polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta

  8. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

  9. Z rozpuszczonej białej czekolady możemy wykonać dowolną dekorację tortu np. zimowy krajobraz leśny.

  10. Tort wygląda bardzo elegancko i wbrew pozorom jest łatwy do wykonania. W porównaniu do innych tortów przygotowuje się go szybko.

  11. Ciasto na blaty wbrew temu co może się wydawać jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych sprzętów kuchennych. Tak na prawdę wystarczy miska, trzepaczka i szpachelka do rozprowadzenia ciasta.

  12. Same blaty piecze się dosyć szybko. Mnie pieczenie blatów razem z ich rozsmarowaniem i przycięciem po upieczeniu zajęło około 45-50 minut, czyli tyle samo co upieczenie jednego biszkoptu. Takie blaty można zarówno od razu wykorzystać do złożenia tortu lub przechować kilka dni szczelnie owinięte folią spożywczą. Blaty można przekładać dowolną masą, kremem lub dżemem. Składniki do wykonania zarówno ciasta karmelowego jaki i kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonania blatów użyłam domowego mleka zagęszczonego. Przepis na mleko :https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania,193137,ika1961.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń