Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik w 3 smakach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Zagotować 175 ml mleka. Wsypać zmielony mak i gotować około 20 minut na małym płomieniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ skropić 4 łyżkami soku z cytryny, by nie ściemniał.
Dwukrotnie zmielony twaróg utrzeć z olejem i 75 ml mleka. Dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i 7,5 dag cukru. Do masy serowej wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 1/6 ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. ok. 34 cm. 3 Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.
Spód i brzegi formy wylepić rozwałkowanym plackiem. Wystudzony mak wymieszać z jajkami i resztą cukru. Dodać proszek budyniowy, śmietanę kwaśną i kremową. Dobrze wymieszać. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki. Połówki jabłek pokroić na cząstki i głęboko je ponacinać (po wypukłej stronie).
Na spodzie z ciasta twarogowego rozsmarować masę makową. Ułożyć połówki jabłek – naciętą stroną do góry. Wierzch przykryć paskami ciasta ułożonymi w krateczkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50 minut. Wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco