Do góry

Desery Przepis na:

Torcik wiśniowo-śmietanowy

Torcik wiśniowo-śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 316

Dodano:

Odsłon: 831

Wiśnia świetnie przełamuje słodycz śmietany.Idealny na niedzielne popołudnie ;)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • *8 jajek
  • * 1/2 szkl.cukru
  • *8 łyżek mąki przennej
  • *1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MUS WIŚNIOWY:
  • * 500g.wiśni bez pestek
  • * sok z połowy cytryny
  • * galaretka wiśniowa
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • *ok 300ml.śmietanki 36%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Oddzielamy białka od żółtek i miksujemy na sztywną pianę.
    Nastepnie dodajemy cukier i żółtka jeszcze chwilę miksujemy do
    połączenia składników
    2.Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    3.Nagrzewamy piekarnik do 170C i pieczemy biszkopt ok 30-35min.
    Tortownica( wymiary:28 cm)

  2. 1.Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia.
    2 Następnie wiśnie lekko podsmażamy,i wsypujemy
    galaretkę wisniową,wyciskamy sok z cytryny.-odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.


  3. 1.Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym (jeśli lubimy bardziej
    słodką proponuję dodać cukier puder)

    PRZEKŁADANIE:

    1.biszkopt dzielimy na dwie części.
    2.dodajemy nasze wiśnie ( zostawiamy ok 3 -4 łyżek do dekoracji)
    3.przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzch wykładamy
    smietanę.

    4.Wiśnie,które zostały do dekoracji blendujemy na gładko,
    następnie na wierzch ciasta nakładamy zblendowane wiśnie
    i rozmazujemy.:)
    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń