Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik włoski z wiśniami i czekoladą"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodaję obie mąki, proszek i czekoladę. Mieszam. Przelewam do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekę 30 min w 170°C.
Galaretka i masa: wiśnie osączam, odkładam, zalewę gotuję z cukrem. Dodaję żelfix i sok z cytryny. Odstawiam do stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Połowę odkładam, mieszam ją ze startą czekoladą.
Przygotowuję poncz ze szklanki przegotowanej wody, cukru, soku cytrynowego i rumu. Biszkopt tnę na 3 blaty, nasączam je ponczem i przekładam tężejącą galaretką, śmietanowymi kremami oraz odłożonymi owocami. Tort dekoruję np. polewą czekoladową, bitą śmietaną i wisienkami.
12 porcji 55 min 30 min
<strong>Agata Skiba z Łabędzinowa</strong>Źródło: Naj