Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kakaowe z kremem dyniowym, powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, posypane pestkami granatu to bardzo pyszne połączenie.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25737
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1326
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25737
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1326
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ostudzić, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Następnie połączyć z ubitą pianą delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.
Z upieczonego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, (odłożyć, pokruszyć) Krążek ciasta skropić ponczem przygotowanym z wody, soku pomarańczowego i cukru, posmarować powidłami.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Od razu wyłożyć na krążek ciasta posmarowany powidłami, wyrównać.
Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzącej wodzie, odłożyć do ostudzenia. Śnieżkę wsypać do zimnego mleka, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo płynną galaretkę i od razu wyłożyć na krem dyniowy. Śnieżkę można zastąpić śmietanką kremówką.
Torcik po wierzchu posypać okruchami pokruszonego ciasta i pestkami granatu, schłodzić.