Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z dyniowym kremem

Torcik z dyniowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 147

Ciasto kakaowe z kremem dyniowym, powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, posypane pestkami granatu to bardzo pyszne połączenie.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło 5 dag
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • jajko 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • Krem dyniowy
  • serek mascarpone 25 dag
  • puree z dyni 10 dag
  • galaretka pomarańczowa 1 sztuka
  • cukier puder 3 łyżki
  • woda 150 ml
  • Krem
  • galaretka wiśniowa
  • śmietana śnieżka 1 opakowanie
  • mleko 0.5 szklanki
  • woda 0.5 szklanki
  • poncz
  • woda 100 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy 2-3 łyżki
  • pozostałe składniki
  • powidła śliwkowe 4 łyżki
  • granat 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik z dyniowym kremem

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.

    Masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ostudzić, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Następnie połączyć z ubitą pianą delikatnie mieszając.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.

  2. Z upieczonego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, (odłożyć, pokruszyć) Krążek ciasta skropić ponczem przygotowanym z wody, soku pomarańczowego i cukru, posmarować powidłami.

  3. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.

    Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.

  4. Od razu wyłożyć na krążek ciasta posmarowany powidłami, wyrównać.

  5. Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzącej wodzie, odłożyć do ostudzenia. Śnieżkę wsypać do zimnego mleka, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo płynną galaretkę i od razu wyłożyć na krem dyniowy.
    Śnieżkę można zastąpić śmietanką kremówką.

  6. Torcik po wierzchu posypać okruchami pokruszonego ciasta i pestkami granatu, schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń