Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z truskawkami i bitą śmietaną:

Torcik z truskawkami i bitą śmietaną:

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 9736

W sezonie truskawkowym - ten deser musi się znaleźć na naszym stole przynajmniej dwa razy. Jest pyszny, nie za słodki .

Składniki

  • Spód:
  • biszkopty
  • zimna, przegotowana woda z dodatkiem cukru i soku z cytryny
  • Masa truskawkowo- jogurtowa:
  • 400 ml naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 18%
  • 10 truskawek niezbyt dojrzałych
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • Galaretka truskawkowa:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody
  • Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej)
  • 250 g serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki alkoholu
  • 4 truskawki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Spód:
    --------
    Dno podłużnej tortownicy o wymiarach: 34/24 cm wyłożyć biszkoptami i skropić przegotowaną , letnią , posłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.


  2. Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone.
    Żelatynę zalać wodą i dokładnie rozmieszać. Wlać do masy jogurtowo-śmietankowej. Dodać pokrojone truskawki i wylać na biszkopty.
    Wstawić do lodówki na pół godziny by masa stężała.

    W tym czasie rozpuścić 3 galaretki truskawkowe w 3 szklankach wody.
    Odstawić do przestygnięcia. Kiedy zacznie tężeć-wylać na masę truskawkowo-jogurtową.
    Ponownie wstawić do lodówki na pół godziny.

    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, stopniowo łączyć z serkiem mascarpone.
    Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Grzebieniem cukierniczym lub innym narzędziem zrobić wzory.
    Udekorować roztopioną gorzką czekoladą i kilkoma truskawkami.
    Schłodzić przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń