Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym - ten deser musi się znaleźć na naszym stole przynajmniej dwa razy. Jest pyszny, nie za słodki .
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Spód: -------- Dno podłużnej tortownicy o wymiarach: 34/24 cm wyłożyć biszkoptami i skropić przegotowaną , letnią , posłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Żelatynę zalać wodą i dokładnie rozmieszać. Wlać do masy jogurtowo-śmietankowej. Dodać pokrojone truskawki i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki na pół godziny by masa stężała. W tym czasie rozpuścić 3 galaretki truskawkowe w 3 szklankach wody. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy zacznie tężeć-wylać na masę truskawkowo-jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, stopniowo łączyć z serkiem mascarpone. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Grzebieniem cukierniczym lub innym narzędziem zrobić wzory. Udekorować roztopioną gorzką czekoladą i kilkoma truskawkami. Schłodzić przed podaniem.