Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny, rozpływający się w ustach kakaowo - śmietankowy tort :-)
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1310
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5841
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18475
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1310
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5841
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18475
 
         
         
                Składniki
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
Krem: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietanowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Biszkopt przekroić na krążki (u mnie wyszły 3), nasączyć wodą z cukrem i rumem, przełożyć kremem, udekorować według upodobań. Smacznego :-)