Do góry

Desery Przepis na:

Tort a'la Rocher

Tort a'la Rocher

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 4830

Delikatny orzechowy biszkopt przełożony czekoladowym i śmietankowym kremem ... niebo w gębie :-)

Składniki

  • Biszkopt czekoladowo-orzechowy:
  • Jajko duże 4
  • cukier 10 dag
  • mąka pszenna 5 dag
  • zmielone orzechy laskowe 10 dag
  • kakao 2 dag
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • sól szczypta
  • Krem czekoladowy:
  • mascarpone 25 dag
  • Nutella 25 dag
  • czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej 5 dag
  • czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej 5 dag
  • orzechy laskowe drobno pokrojone 1/3 szkl.
  • Krem śmietankowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • mascarpone 15 dag
  • cukier puder 1 łyżka
  • Ganache z czekolady:
  • śmietanka 30 lub 36% 50 ml
  • mleczna czekolada 5 dag
  • miód 1 łyżeczka
  • dodatkowo na poncz:
  • likier orzechowy 1/3 szkl.
  • woda 1/4 szkl.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt czekoladowo-orzechowy: Piekę zawsze dzień wcześniej, aby łatwiej się kroił. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    W osobnej misce umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia.
    Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Na drugi dzień ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.

    Krem czekoladowy: Serek mascarpone zmiksować z Nutellą do otrzymania gładkiej masy. Dodać przestudzone czekolady i jeszcze przez chwilę miksować. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

    Krem śmietankowy: Śmietankę i mascarpone ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.

    Ganache: W małym garnuszku podgrzać śmietankę i miód, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

    W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat i nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu czekoladowego. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu czekoladowego, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.
    Na schłodzone ciasto wylać gęstniejącą polewę czekoladową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc Udekorować dowolnie (u mnie ciasteczka Amaretti). Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń