Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny kremowy torcik z galaretką i brzoskwiniami. Biszkopt jak i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak właśnie robię. Prawidłowo w torcie na biszkopcie powinien być krem ciemny i od razu na nim jasny; ale ja swój biszkopt przekroiłam na pół i przełożyłam nim warstwy kremu. Powinny też być na ciemnym kremie posiekane orzechy które pominęłam
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34010
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1614
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 13
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34010
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1614
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 13
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10236
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy ze sobą, i dodajemy stopniowo do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w temp 160st
Odlać 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Mąki wsypać do garnuszka zalać mlekiem które zostawiliśmy; wymieszać, następnie dodać roztrzepane żółtka i znów dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę. Ugotować budyń, szybko mieszać aby nie zrobiły się grudki; wystudzić. W misce utrzeć masło na puch; dodawać partiami budyń stale miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao.
Do soku z brzoskwiń dodać alkohol od moczenia rodzynek. Nasączyć biszkopt wyłożyć ciemny krem, posypać czekoladą i rodzynkami. Przykryć drugim biszkoptem; nasączyć i wyłożyć jasny krem. Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.