Do góry

Desery Przepis na:

Tort ananasowy

Tort ananasowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1252

Dodano:

Odsłon: 1401

Dla szczególnych osób w naszym życiu chcemy przygotować coś wyjątkowego. Dlatego na urodziny mojego Taty chciałam upiec tort, który będzie inny, niż te, które dotychczas jadł. Myślę, że sprostałam temu zadaniu, a tort zniknął do ostatniego okruszka! A Wy mieliście już okazję jeść tort... ananasowy?

Składniki

  • BISZKOPT (forma 35 x 25 cm):
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 66 g mąki ziemniaczanej
  • FRUŻELINA ANANASOWA:
  • 1 puszka ananasów
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • KREM:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml zimnego słodzonego mleka skondensowanego (z puszki)
  • PONCZ:
  • 1/2 szklanki syropu ananasowego (z puszki)
  • 1/3 szklanki wody
  • DODATKOWO:
  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki o smaku pinacolady
  • owoce do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Tort ananasowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę po łyżce dodając cukru. Gdy piana będzie puszysta i lśniąca a cały cukier zostanie roztarty, dodajemy po kolei żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Mąki przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej, całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Ciasto przelewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut (u mnie po 35 minutach był już gotowy). Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy go w formie z wysokości ok. 30-40 cm i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Frużelina: ananasa odsączamy zachowując zalewę. Zalewę przelewamy do garnuszka. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do garnuszka. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Zagotowujemy całość, po chwili dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Ponownie zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, a gdy frużelina będzie już chłodna chowamy do lodówki.

  3. Galaretka: galaretkę rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody, mieszamy dokładnie i studzimy.

    Krem: zimne mascarpone i zimne mleko skondensowane przekładamy do miski, miksujemy na wysokich obrotach, aż uzyskam gęsty krem.

    Wierzch i boki tortu: ubijamy bitą śmietanę i mascarpone na sztywny krem, w międzyczasie dosypujemy cukier puder do smaku.

  4. Składanie tortu: upieczony i dobrze wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i wykładamy na niego tężejącą galaretkę, od razu wykrywamy drugim blatem. Wierzch biszkoptu nasączamy delikatnie syropem ananasowym i wodą. Na drugi blat wykładamy całą frużelinę ananasową i cały krem z mascarpone i mleka skondensowanego. Przykrywamy trzecim blatem i nasączamy go resztą ponczu. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną z mascarpone i dowolnie dekorujemy (u mnie wiórki kokosowe i owoce: borówki, maliny i jeżyny). Tort chłodzimy przez 12 godzin w lodówce.


    Dobre rady:
    Biszkopt i frużelinę najlepiej zrobić dzień przed składaniem tortu
    Gdy frużelina bardziej stężeje w lodówce, wystarczy dodać łyżkę gorącej wody i wymieszać
    Słodzone mleko skondensowane musi być schłodzone - najlepiej włożyć je do lodówki najpóźniej 24 godziny przed ubijaniem kremu
    Tort ten można zrobić z innymi owocami i galaretkami - możliwości jest bez liku! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń