Do góry

Desery Przepis na:

Tort bananowy

Tort bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2456

Dodano:

Odsłon: 5269

Biszkopt przełożony masą maślano-bananową. Kolejny sposób na zjedzenie zbyt dojrzałych bananów.... :)

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 160g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem bananowy:
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
  • 250g miękkiego masła
  • po 50g czekolady białej, mlecznej i gorzkiej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na gładką masę (przez ok. 10 minut), a następnie dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.

  3. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do jajek i wymieszać trzepaczką rózgową.

  4. Masę przłożyć do formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 10 minut, następnie zdjąć obręcz i odwrócić do góry nogami, zdjąć spód formy i papier do pieczenia. Zostawić do ostygnięcia. Potem przeciąć biszkopt wzdłuż na trzy części.

  5. Banany z sokiem cytrynowym zmiksować blenderem na gładkie puree. Odmierzyć 400ml. Ugotować budyń, zamiast mleka użyć zmiksowanych bananów, dodając 3 łyżki cukru. Pozostawić do ostygnięcia.

  6. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodając stopniowo ostudzony budyń.

  7. Blaty ciasta przełożyć masą bananową. Posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić na pół godziny do lodówki.

  8. W tym czasie obieraczką do warzyw skroić wiórki czekoladowe. Obsypać nimi wierzch i boki tortu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń