Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt przełożony masą maślano-bananową. Kolejny sposób na zjedzenie zbyt dojrzałych bananów.... :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na gładką masę (przez ok. 10 minut), a następnie dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do jajek i wymieszać trzepaczką rózgową.
Masę przłożyć do formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 10 minut, następnie zdjąć obręcz i odwrócić do góry nogami, zdjąć spód formy i papier do pieczenia. Zostawić do ostygnięcia. Potem przeciąć biszkopt wzdłuż na trzy części.
Banany z sokiem cytrynowym zmiksować blenderem na gładkie puree. Odmierzyć 400ml. Ugotować budyń, zamiast mleka użyć zmiksowanych bananów, dodając 3 łyżki cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodając stopniowo ostudzony budyń.
Blaty ciasta przełożyć masą bananową. Posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie obieraczką do warzyw skroić wiórki czekoladowe. Obsypać nimi wierzch i boki tortu. Smacznego :)