Do góry

Desery Przepis na:

Tort bananowy z masą Milky Way

Tort bananowy z masą Milky Way

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1279

Dodano:

Odsłon: 12240

zapraszam do siebie :) http://charlottegotuje.blogspot.com

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na biszkopt:

    5 jajek
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem bananowy :

    500 ml nektaru bananowego
    opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    4 łyżki cukru
    250 g masła


    Krem Milky Way:

    400 ml śmietany 30 lub 36%
    4 batoniki Milky Way
    śmietan-fix


    Nasączenie :
    1 szkl wody
    kopiasta łyżka cukru
    aromat śmietankowy


    Dodatkowo:

    herbatniki
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    400 ml bitej śmietany
    2-3 banany
    galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu

  2. Przygotowanie :

    Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.

    Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.
    Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.

    Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania ! Jeżeli zostaną jakieś kawałki batonów to je rozcieramy). Odstawiamy w bardzo chłodne miejsce przynajmniej na 2 godz (z racji tego że mamy zimą wystawiłam garnuszek na dwór). Po tym czasie ubijamy śmietanę, po 3 minutach dodajemy śmietan - fix i ubijamy jeszcze chwilę do czasu powstania gęstej kremówki.

    Poncz: Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy.

    Wykonanie :

    1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów
    2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana
    3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)
    Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką.

    Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dagita 07 lutego 2014 Podstawowe pytanie: jaką dużą tortownicę wykorzystałaś? Tort prezentuje się wspaniale. Za dwa tygodnie planuję upiec swój pierwszy tort i możliwe, że skuszę się na Twój :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń