Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki tort na ciemnym biszkopcie wypełniony masą z bitej śmietany i dekoracyjne obłożony truskawkami. Wymarzony deser dla dzieci na każdym kinderbalu i prosty w wykonaniu!
Na samym wstępie rozpuszczamy masło i ostawiamy do wystudzenia (ale nie dopuszczamy by stwardniało), następnie oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną masę, wtedy możemy stopniowo dodawać cukier. Kiedy rozpuści się, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Tę mozolna pracę najlepiej wykonać mikserem, albo robotem kuchennym.
Mąkę, kakao i proszek mieszamy w osobnym naczyniu. Do ubitych jajek wpierw dodajemy rozpuszczone masło a następnie, powoli mieszając (ruch jest pełny, ale delikatny) wolno dosypujemy suche składniki. Nie należy się martwić tym, że masa nam lekko opadnie, jest to normalny proces, gdy dodajemy tłuszcz.
Przygotowujemy tortownicę i foremkę na muffiny - z papieru do pieczenia wycinamy koła wielkości spodu (ja odrysowuję formę, aby zrobić to dokładnie). Do tortownicy i foremki wyłożonej papierem wylewamy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Muffinek zapewne upiecze się prędzej, po 20 minutach, dużemu biszkoptowi dajmy jeszcze przynajmniej te 5 minut.
Zawsze zaczynam od schłodzenia mojej kremówki przed ubiciem - ułatwia to cały proces i sprawia, że bita śmietana będzie puszysta. Są szkoły, które mówią, że miskę w której zamierzamy dokonywać ''czynu tworzenia'' także należy umieścić w lodówce. Dla pewności na 0,5 -1 h przed podjęciem pracy, umieszczam kremówkę w zamrażalce. Żelatynę z wodą umieszczamy w garnuszku i cierpliwie czekamy aż napęcznieje, wtedy będziemy ja rozpuszczać, nie dopuszczając przy tym do zagotowania.
Gdy śmietanka jest już dostatecznie schłodzona, możemy zacząć ją ubijać. Cukier dodajemy dopiero w momencie, gdy zauważymy, że gęstnieje. Mamy puch - wyłączamy na chwilę mikser i mieszamy 2-3 łyżki śmietanki z żelatyną, dopiero wtedy na najniższym biegu miksera łączymy wszystko razem, pamiętając by wlewać powoli.
Postanowiłam się pobawić i w skrócie przedstawić Wam co robiłam. Nie muszę dodawać, że papier do pieczenia należy zdjąć przed przystąpieniem do kolejnych czynności: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,340973107,title,Tort-Biedronka,index.html
Opisałam tu każdy moment składania biedronki krok po kroku, dołączyłam też zdjęcia. Jest to niezwykle proste, a efekt końcowy nie dość, ze smaczny jest wizualnie fantastyczny!
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Dobrze jest ją połamać na kawałki i mieszać, gdy wszystko będzie już nad ogniem. Studzimy. Czekolada należy pokryć głowę oraz przerwę między skrzydełkami. Truskawki kroimy w plasterki i układamy tak, aby na siebie zachodziły. Po szczegółowe porady ze zdjęciami jeszcze raz odsyłam na mojego bloga. Smacznego!
-duza porcja -bardzo sycące -dobre nastepnego dnia po odgrzaniu
Odsłon: 24311
Cukrowe różyczki są słodką ozdobą, dodającą słodkim dziełom uroku i elegancji...
Odsłon: 4373
Jaki Olej Kokosowy Wybrać? W jaki sposób pozyskuje się Olej Kokosowy?Gdzie sz...
Odsłon: 144
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 74
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 425
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 336
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 336
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 74
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 425
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 336
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 336
Składniki
Na samym wstępie rozpuszczamy masło i ostawiamy do wystudzenia (ale nie dopuszczamy by stwardniało), następnie oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną masę, wtedy możemy stopniowo dodawać cukier. Kiedy rozpuści się, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Tę mozolna pracę najlepiej wykonać mikserem, albo robotem kuchennym.
Mąkę, kakao i proszek mieszamy w osobnym naczyniu. Do ubitych jajek wpierw dodajemy rozpuszczone masło a następnie, powoli mieszając (ruch jest pełny, ale delikatny) wolno dosypujemy suche składniki. Nie należy się martwić tym, że masa nam lekko opadnie, jest to normalny proces, gdy dodajemy tłuszcz.
Przygotowujemy tortownicę i foremkę na muffiny - z papieru do pieczenia wycinamy koła wielkości spodu (ja odrysowuję formę, aby zrobić to dokładnie). Do tortownicy i foremki wyłożonej papierem wylewamy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Muffinek zapewne upiecze się prędzej, po 20 minutach, dużemu biszkoptowi dajmy jeszcze przynajmniej te 5 minut.
Zawsze zaczynam od schłodzenia mojej kremówki przed ubiciem - ułatwia to cały proces i sprawia, że bita śmietana będzie puszysta. Są szkoły, które mówią, że miskę w której zamierzamy dokonywać ''czynu tworzenia'' także należy umieścić w lodówce. Dla pewności na 0,5 -1 h przed podjęciem pracy, umieszczam kremówkę w zamrażalce. Żelatynę z wodą umieszczamy w garnuszku i cierpliwie czekamy aż napęcznieje, wtedy będziemy ja rozpuszczać, nie dopuszczając przy tym do zagotowania.
Gdy śmietanka jest już dostatecznie schłodzona, możemy zacząć ją ubijać. Cukier dodajemy dopiero w momencie, gdy zauważymy, że gęstnieje. Mamy puch - wyłączamy na chwilę mikser i mieszamy 2-3 łyżki śmietanki z żelatyną, dopiero wtedy na najniższym biegu miksera łączymy wszystko razem, pamiętając by wlewać powoli.
Postanowiłam się pobawić i w skrócie przedstawić Wam co robiłam. Nie muszę dodawać, że papier do pieczenia należy zdjąć przed przystąpieniem do kolejnych czynności: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,340973107,title,Tort-Biedronka,index.html Opisałam tu każdy moment składania biedronki krok po kroku, dołączyłam też zdjęcia. Jest to niezwykle proste, a efekt końcowy nie dość, ze smaczny jest wizualnie fantastyczny!
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Dobrze jest ją połamać na kawałki i mieszać, gdy wszystko będzie już nad ogniem. Studzimy. Czekolada należy pokryć głowę oraz przerwę między skrzydełkami. Truskawki kroimy w plasterki i układamy tak, aby na siebie zachodziły. Po szczegółowe porady ze zdjęciami jeszcze raz odsyłam na mojego bloga. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Desery
Ciasto Czarny Las
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 74
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami czyli to co najlepsze w sezonie. Jagod...
Odsłon: 155