Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki tort na ciemnym biszkopcie wypełniony masą z bitej śmietany i dekoracyjne obłożony truskawkami. Wymarzony deser dla dzieci na każdym kinderbalu i prosty w wykonaniu!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10724
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6172
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13063
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10724
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6172
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13063
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4815
Składniki
Na samym wstępie rozpuszczamy masło i ostawiamy do wystudzenia (ale nie dopuszczamy by stwardniało), następnie oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną masę, wtedy możemy stopniowo dodawać cukier. Kiedy rozpuści się, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Tę mozolna pracę najlepiej wykonać mikserem, albo robotem kuchennym.
Mąkę, kakao i proszek mieszamy w osobnym naczyniu. Do ubitych jajek wpierw dodajemy rozpuszczone masło a następnie, powoli mieszając (ruch jest pełny, ale delikatny) wolno dosypujemy suche składniki. Nie należy się martwić tym, że masa nam lekko opadnie, jest to normalny proces, gdy dodajemy tłuszcz.
Przygotowujemy tortownicę i foremkę na muffiny - z papieru do pieczenia wycinamy koła wielkości spodu (ja odrysowuję formę, aby zrobić to dokładnie). Do tortownicy i foremki wyłożonej papierem wylewamy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Muffinek zapewne upiecze się prędzej, po 20 minutach, dużemu biszkoptowi dajmy jeszcze przynajmniej te 5 minut.
Zawsze zaczynam od schłodzenia mojej kremówki przed ubiciem - ułatwia to cały proces i sprawia, że bita śmietana będzie puszysta. Są szkoły, które mówią, że miskę w której zamierzamy dokonywać ''czynu tworzenia'' także należy umieścić w lodówce. Dla pewności na 0,5 -1 h przed podjęciem pracy, umieszczam kremówkę w zamrażalce. Żelatynę z wodą umieszczamy w garnuszku i cierpliwie czekamy aż napęcznieje, wtedy będziemy ja rozpuszczać, nie dopuszczając przy tym do zagotowania.
Gdy śmietanka jest już dostatecznie schłodzona, możemy zacząć ją ubijać. Cukier dodajemy dopiero w momencie, gdy zauważymy, że gęstnieje. Mamy puch - wyłączamy na chwilę mikser i mieszamy 2-3 łyżki śmietanki z żelatyną, dopiero wtedy na najniższym biegu miksera łączymy wszystko razem, pamiętając by wlewać powoli.
Postanowiłam się pobawić i w skrócie przedstawić Wam co robiłam. Nie muszę dodawać, że papier do pieczenia należy zdjąć przed przystąpieniem do kolejnych czynności: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,340973107,title,Tort-Biedronka,index.html Opisałam tu każdy moment składania biedronki krok po kroku, dołączyłam też zdjęcia. Jest to niezwykle proste, a efekt końcowy nie dość, ze smaczny jest wizualnie fantastyczny!
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Dobrze jest ją połamać na kawałki i mieszać, gdy wszystko będzie już nad ogniem. Studzimy. Czekolada należy pokryć głowę oraz przerwę między skrzydełkami. Truskawki kroimy w plasterki i układamy tak, aby na siebie zachodziły. Po szczegółowe porady ze zdjęciami jeszcze raz odsyłam na mojego bloga. Smacznego!