Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe przełożone masą orzechową i maślaną.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Składniki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę w kształcie półkuli o średnicy 20 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nadmiar mąki usunąć.
W jednej misce wymieszać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić na puch jaja z gorącą wodą. Nadal ubijając, wsypać powoli cukier i ubijać kolejne 7 minut do uzyskania jasnej, kremowej masy. Wsypać mąkę z orzechami i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.
Ciasto przelać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec na dolnej szynie piekarnika przez ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na ok. 10 minut do ostygnięcia w formie. Potem postawić do góry dnem na kratce i zdjąc formę i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przeciąć półkulę dwa razy w poziomie.
Masę nugatową rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z orzechami laskowymi. Dolną część ciasta posmarować powstałą masą, nałożyć środkowy placek ciasta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, a następnie dodać roztopioną czekoladę. Ok. 1/3 kremu posmarować środkowy placek ciasta i nałożyć górny placek. Całą półkulę posmarować pozostałym kremem maślanym. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, aby krem dobrze zastygł.
Czerwoną masę cukrową rozwałkować cienko (2-3 mm) i wyciąć koło o średnicy ok. 28 cm. Obłożyć półkulę masą cukrową, wygładzić powierzchnię, przyciąć na brzegach. Zaznaczyć tępą stroną noża linię rozdzielającą między skrzydłami biedronki. Nastepnie rozwałkować brązową masę cukrową i wyciąc z niej półkole o średnicy 12 cm. To będzie twarz biedronki. Potem wyciąć 6-8 kółek na kropki biedronki. Z rozwałkowanej masy marcepanowej wyciąć dwa kółka na oczy biedronki. Z brązowej masy wyciąć małe kółeczka na żrenice oczu. Z masy marcepanowej uformować kulkę na nos i sznureczek na usta.
Wszystkie elementy umieścić na ciele biedronki i lekko docisnąć. Z paluszków zrobić czułki i nogi biedronki.