Do góry

Desery Przepis na:

Tort biszkoptowo-bezowy z limonką i ananasem

Tort biszkoptowo-bezowy z limonką i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 346

Słodko-kwaskowy, lekki i orzeźwiający - idealny na letnią niedzielę.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę z częścią cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy proszek i przesiane mąki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aby nie stracić puszystości.

    Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka).

  2. Na papierze do pieczenia odrysowujemy tortownicę, w której pieczemy biszkopt.

    Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy. Zaczynamy od najwolniejszych obrotów i zwiększamy je coraz bardziej w międzyczasie dosypując cukier w porcjach oraz ocet. Kiedy piana będzie już sztywna dodajmy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy.

    Bezę nakładamy szprycą na papier. Ważne, aby nie nakładać całego wyrysowanego koła, tylko zostawić boki puste, inaczej kiedy beza urośnie, nie będzie się mieścić do tortownicy.

  3. Bezę pieczemy 5 minut w 150 stopniach, a potem godzinę w 120 stopniach. Jeśli temperatura jest za wysoka można uchylić drzwiczki piekarnika.
    Bezę wyciągamy o zostawiamy do wyschnięcia

  4. Masa:
    Galaretkę przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu (zamiast 500ml dałam 400). Kiedy mocno stężeje, kroimy ją w kostkę.
    Jogurt grecki mieszamy z sokiem z ananasa z puszki, sokiem i skórką limonki i cukrem.
    Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Masy jest sporo, więc dałam aż 3 łyżki. Mieszamy masę z żelatyną i odstawiamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy, aby równomiernie tężało.
    Kiedy lekko stężeje dodajmy ananasa pokrojonego w kawałki i galaretkę pokrojoną w kostkę.

  5. Kiedy masa jest już mocniej stężała (ale da się ją jeszcze przelać) przelewamy na biszkopt. Na górą kładziemy bezę i posypujemy startą skórką z limonki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń