Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaskowy, lekki i orzeźwiający - idealny na letnią niedzielę.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20657
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4397
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1196
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1332
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20657
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4397
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1196
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1332
Składniki
Biszkopt: Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę z częścią cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy proszek i przesiane mąki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka).
Na papierze do pieczenia odrysowujemy tortownicę, w której pieczemy biszkopt. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy. Zaczynamy od najwolniejszych obrotów i zwiększamy je coraz bardziej w międzyczasie dosypując cukier w porcjach oraz ocet. Kiedy piana będzie już sztywna dodajmy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy. Bezę nakładamy szprycą na papier. Ważne, aby nie nakładać całego wyrysowanego koła, tylko zostawić boki puste, inaczej kiedy beza urośnie, nie będzie się mieścić do tortownicy.
Bezę pieczemy 5 minut w 150 stopniach, a potem godzinę w 120 stopniach. Jeśli temperatura jest za wysoka można uchylić drzwiczki piekarnika. Bezę wyciągamy o zostawiamy do wyschnięcia
Masa: Galaretkę przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu (zamiast 500ml dałam 400). Kiedy mocno stężeje, kroimy ją w kostkę. Jogurt grecki mieszamy z sokiem z ananasa z puszki, sokiem i skórką limonki i cukrem. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Masy jest sporo, więc dałam aż 3 łyżki. Mieszamy masę z żelatyną i odstawiamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy, aby równomiernie tężało. Kiedy lekko stężeje dodajmy ananasa pokrojonego w kawałki i galaretkę pokrojoną w kostkę.
Kiedy masa jest już mocniej stężała (ale da się ją jeszcze przelać) przelewamy na biszkopt. Na górą kładziemy bezę i posypujemy startą skórką z limonki