Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1523
Dodano: 30.01.2011
Odsłon: 30556
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Upiec biszkopt wg wypróbowanego przepisu i po wystudzeniu zdjąć skórkę. Pokruszyć i odstawić do wysuszenia. Biszkopt przeciąć na 3 równe krążki.
Najlepiej dzień wcześniej, do garnuszka z grubym dnem, wlać jedną kremówkę i pokrojone drobno batoniki milky way. Ogrzewać na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia batoników. Nie gotować! Ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
Następnego dnia dobrze odcedzić brzoskwinie. Ubić 400 g kremówki i stale miksując dolewać wcześniej przygotowaną śmietanę z milky way. Aby mieć pewność, że śmietana "nie siądzie" dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Na końcu dodać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z jednej puszki.
Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na szklankę soku dodałam ca 50 g spirytusu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. Na to położyć trzeci krążek. Wyrównać boki i schłodzić w lodówce.
Ubić ostatnią śmietanę z łyżką cukru pudru. Zmiksować serek i połączyć z bitą śmietaną. Tym kremem posmarować górę i boki tortu. Boki obsypać okruszkami biszkoptu, a na górze ułożyć brzoskwinie z drugiej puszki. Całość schłodzić w lodówce.
Przepis znalazłam na blogu "moje wypieki". Trochę go zmodyfikowałam, aby był mniej kaloryczny. Polecam jest bardzo smaczny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

anulka12 15 września 2013Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam ten tort na urodziny szwagierki. Masa z batonikami pyszna :). Niestety krem ze śmietany i seraka mascapone zważył mi się. Zrobiłam inna masę i tort równiez był bardzo smaczny.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Wow wygląda mega smacznie a ja niedługo mam 18 syna więc jak znalazł do ulubionych oczywiście:-)) Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 października 2011Zgłoś do usunięcia
do ulubionych:) takiego jeszcze nie jadłam muszę wypróbować:))))2 Kto głosował? | Odpowiedz

lasuch-09 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Oczywiście, że spirytus nie jest obowiązkowy. Tort z powodzeniem możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Na pewno nic złego się nie stanie. Ja również Cię pozdrawiam i życzę smacznego.1 Kto głosował? | Odpowiedz

ewisienka22 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam, przepis jest bardzo ciekawy, ale czy mogę nie dodawać spirytusu? Jeśli zamierzam robić tort dzień wcześniej to, czy "ostatniej śmietanie" nic się nie stanie, czy bezpieczniej nałożyć ją następnego dnia (w dniu podawania tortu)? Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

orwima 05 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Oj! Chyba się skuszę i zrobię ten tort; wygląda pysznie i na pewno jest pyszny. Sam przepis jest przekonujący, a zdjęcie - rewelka! Niedługo święta, urodziny mego taty, urodzinki wnuków... Przepis jak znalazł...1 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 14 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
zrobiłam tort na urodziny chrzesniaczki, wykorzystałam przepis na te dwie masy: z batoników milky way i serka mascarpone, co prawda biszkopt zrobiłam ze swojego, sprawdzonego przepisu ale smakował ... nieziemsko :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 13 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda nieziemsko i z pewnością tak smakuje... pychota!1 Kto głosował? | Odpowiedz

zaba0 13 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Tort rewelacja. Zrobiłam na roczek synka bez brzoskwiń na górze. Dzięki serkowi krem jest dosyć twardy i można zrobić z nim wszystko. Rozpływa się w ustach, najlepszy po dwóch dniach, tylko trzeba dobrze schować :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 02 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
super , super , .....1 Kto głosował? | Odpowiedz