Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 262

Tort dla kuzynki. Tort na około 8 osób.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 160 gram cukru
  • 120 gram mąki
  • 35 gram kako
  • 35 gram oleju
  • Krem czekoladowy:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 400 gram gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    *Jajka powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem biszkoptu).

    Całe jajka razem z całym cukrem wbijamy do miski i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut. Piana jajeczna po odsunięciu z łopatek miksera na powierzchnie nie powinna od razu wyrównywać się z powierzchnią.

  2. Gdy piana z jajek jest gotowa mąkę i kakao wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
    Do gotowej piany stopniowo dodajemy po 2,3 łyżki przesianej mąki z kakao, delikatnie i powoli mieszamy szpatułką. Wszystko powtarzamy, aż mąka i kakao będą wymieszane.

  3. Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz ostrożnie i delikatnie mieszamy.

  4. Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy wlewamy gotowe ciasto.

  5. Nagrzewamy piekarnik: grzałka górna i dolna, bez termoobiegu, 165 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy ciasto na 45-50 minut i pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu jeszcze ostygnąć.
    Należy pamiętać by upiec biszkopt 1,2 dni wcześniej przed robieniem tortu.

  6. Krem:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
    Śmietanę ubijamy.
    Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem . Nie przerywając pracy miksera dodajemy do serka czekoladę. Miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Do kremu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką do uzyskania kremowej konsystencji.

  7. Przygotowanie do złożenia tortu:
    Biszkopt przekrawamy na 3 części.

  8. Pierwszy spód przekładamy kremem i przykrywamy drugim spodem. Drugi spód przekładamy kremem i przykrywamy trzecim spodem.
    Złożony tort otynkowujemy pozostały kremem i wstawiamy na jakiś czas do lodówki.Schłodzony tort ozdabiamy ulubionym dekoracjami wstawiamy do lodówki. Schodzony tort jest
    już gotowy do podania:)
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń