Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy z lekką masą

Tort czekoladowy z lekką masą

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1621

Dodano:

Odsłon: 1636

Polecam

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 500 g serka mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki 30% śmietanfix
  • PONCZ
  • szklanka wody + sok z połowy cytryny
  • DODATKOWO: maliny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, aromat waniliowy i wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut , do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części.

  2. KREM:

    Wszystkie składniki pomijając śmietanfix umieścić w misie miksera i chwilę miksować. Dodać śmietanfix i kontynuować miksowanie, aż masa zgęstnieje. Zwykle trwa to chwilkę. Schłodź w lodówce.

    Powstały krem podzielić na 4 (lub 3) równe części: dwie(trzy) na przełożenie tortu, trzecia (czwarta)na boki i wierzch tortu.

  3. Wykonanie:

    Na środek podstawki wykładamy łyżeczkę masy, a następnie umieszczamy na niej 1 blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej.
    Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego bez problemu możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować górę.

  4. Obłożenie :

    Torcik możecie obłożyć masą mascarpone lub tak ja kremem maślanym. Przepis na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej wykorzystałam z bloga Modern Taste. Dostępny pod linkiem:
    http://rustyfork.pl/swiss-meringue-buttercream-krem-maslany-bazie-bezy-szwajcarskiej/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 października 2016 Piękny tort,piękne zdjęcia i na pewno pyszny,ślinka leci:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń