Do góry

Desery Przepis na:

tort czekoladowy z pomarańczowym likierem

tort czekoladowy z pomarańczowym likierem

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 19663

Dodano:

Odsłon: 19270

polecam takie połączenie, Tort należy zrobić co najmniej 24 przed podaniem. Ja go składałam w czwartek wieczorem, jedliśmy w sobotę i świetnie przeszedł smakami. Zamiast likierem tort można nasączyć wódką z wyciśniętym sokiem z pomarańczy...

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki kakao
  • krem: 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: likier pomarańczowy do nasączenia
  • ok 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tort czekoladowy z pomarańczowym likierem

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Mąkę, kakao i budyń należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

  2. Do rondelka przelewamy 150 ml kremówki oraz dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Studzimy.
    Pozostałą kremówkę ubijamy pod koniec dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy.

  3. Biszkopt przekrawamy na 3 części. Blat nasączamy likierem, smarujemy dżemem pomarańczowym i wykładamy część kremu, przykrywamy drugim blatem. Nasączmy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. dekorujemy resztą kremu i np startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 30 marca Pyszny tort, mocno czekoladowy,ciasto lekko zbite,nie suche,boki całkiem proste do wykonania ,ale wymagają nieco uwagi i cierpliwosci.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 lutego 2018 Przepis zabieram, choć nie jest dla mnie, (zdrowie!)ale na urodziny innych. Cudo, a jaki musi być pyszny !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malina27 04 lutego 2018 Pewny kandydat na tort urodzinowy,tylko jak te boki zrobić?. Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 02 lutego 2018 Wspanialy tort!! Przepieknie wyglada! Polaczenie smakow - super, czyli doskonaly pod kazdym wzgledem

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 02 lutego 2018 Pięknie i smakowicie wygląda Twój torcik :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 lutego 2018 No Iza, z wysokiego "C" zaczynasz luty :)
Ja to już widzę wśród najlepszych przepisów miesiąca, a przepis dnia pewny na 200% :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 lutego 2018 Czekolada-pomarańcze=połączenie dla mnie idealne:)Pycha!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń