Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort gruszkowy z cynamonem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 52
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 174
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 57
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 52
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 174
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 57
Składniki
<strong>:</strong>
Z mąki pszennej, zmielonych orzechów, cukru, miękkiego masła, żółtek oraz szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut. Potem rozwałkuj na grubszy placek i wyłóż nim tortownicę. Dno ponakłuwaj widelcem, piecz 25 minut w temperaturze 190°C.
Żelatynę włóż do zimnej wody do napęcznienia. Budyń rozmieszaj w 1/5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj wraz z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do kremu dodaj budyń i całość gotuj przez 2 minuty.
W gorącym kremie rozpuść napęczniałą żelatynę. Ubij śmietankę i dodaj do już przestudzonego budyniu.
Gruszki poprzekrawaj na połowy, obierz i usuń gniazda nasienne. Krótko je podduś w mie- szance wina z sokiem gruszkowym z cynamonem i resztą cukru. Gruszki pokrój tak, aby powstał wachlarz.
Gotowy krem wyłóż na przestudzone ciasto i poukładaj na nim gruszki. Wierzch tortu posyp połówkami uprażonych orzeszków. Pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 min
Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 366 kcal.Źródło: Na żywo