Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A tu już tort, który upiekłam dla najstarszego syna na podstawie przepisu z Masterchefa. Był pyszny. :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Podczas ubijania powoli dodawać cukier. Następnie pojedynczo dodawać żółtka. Całość ubijać kolejne 3-5 minut. Do masy jajecznej przesiać mąkę i orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 35 minut w nagrzanym piekarniku.
Orzeszki zblendować tak, żeby były wyczuwalne kawałki. Dodać masło orzechowe, wlać likier. Wszystko razem wymieszać. Odstawić.
Cukier wsypać do garnka z grubym dnem i rozłożyć równomiernie po powierzchni. Na średnim ogniu skarmelizować cukier na złoty kolor. Nie mieszać, można jedynie potrząsać garnkiem. Do skarmelizowanego cukru dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, zdjąć garnek z ognia i cienkim strumieniem wlewać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Masło ubić na puch, dodać 3/4 ostudzonego karmelu. Wymieszać.
Posiekane orzechy wrzucić na patelnię bez tłuszczu, dodać mąkę i cukier. Prażyć ok. 5 minut.
Śmietanę podgrzać. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Potem ubić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dolny blat. Na blat wyłożyć masę karmelowo-orzechową, następnie masę karmelową. Przykryć drugim blatem. Nasączyć. Całość posmarować ganchem, górę ozdobić. Posypać prażonymi orzechami. Smacznego :)