Do góry

Desery Przepis na:

Tort kinder

Tort kinder

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1166

Dodano:

Odsłon: 5551

mega czekoladowy tort dla dzieci

Składniki

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5-8 łyżek mleka w proszku
  • 500 g mascarpone
  • 5-6 łyżek ciemnego kakao
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 90 ml śmietanki 30%
  • słodycze do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i na najmniejszych dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao.

    Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy z wysokości ok 50 cm. Postawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy, przekrawamy na 3 blaty.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej kakao i mleko w proszku, dokładnie łączymy. Stopniowo dodajemy mascarpone i ucieramy na gładką masę.

    Blaty biszkoptu przekładamy masą, chłodzimy.

  3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zalewamy nią czekoladę, mieszamy delikatnie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy powoli łyżką na brzegi tortu - tak aby polewa delikatnie spływała nam na jego boki, pozostałą polewę rozprowadzamy na górze tortu. Wierzch tortu ozdabiamy dowolnie słodyczami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 lutego 2018 Nie jestem dzieckiem ale patrząc na to dzieło ślinię się jak ząbkujący bobas:) Torcik w sam raz dla takiego łasucha jak ja. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń