Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1080
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2874
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1080
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2874
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i na najmniejszych dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy z wysokości ok 50 cm. Postawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy, przekrawamy na 3 blaty.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej kakao i mleko w proszku, dokładnie łączymy. Stopniowo dodajemy mascarpone i ucieramy na gładką masę. Blaty biszkoptu przekładamy masą, chłodzimy.
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zalewamy nią czekoladę, mieszamy delikatnie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy powoli łyżką na brzegi tortu - tak aby polewa delikatnie spływała nam na jego boki, pozostałą polewę rozprowadzamy na górze tortu. Wierzch tortu ozdabiamy dowolnie słodyczami.