Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort makowo-morelowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
czas ok. 60 min; sztuka – 340 kcal, cena 1,70 zł
Krok pierwszy
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując, stopniowo dolewaj 100 ml oleju i rozpuszczone masło. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 4 łyżki mleka.
Krok drugi
Przygotowane ciasto połącz ze zmielonym makiem i 6 dag posiekanych orzechów. Przełóż do tortownicy (22 cm). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. ok. 45 minut. Wyjmij i ostudź.
Krok trzeci
Zimny biszkopt przekrój na 2 krążki. Na pierwszy krążek wyłóż szklankę dżemu lub marmolady (najlepiej z moreli lub brzoskwiń). Przykryj drugim krążkiem. Lekko dociśnij i pozostaw do lekkiego stężenia.
Krok czwarty
Morele osącz z zalewy. Jeśli biszkopt jest suchy, część zalewy wykorzystaj do nasączenia drugiego krążka. Resztę orzechów posiekaj. Posyp wierzch tortu. Udekoruj owocami.Źródło: Świat kobiety