Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem Magda Gessler podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na wspaniały tort makowy z lekkim kremem. Ciasto sprawdzi się na świątecznym stole albo innej, rodzinnej uroczystości. Fani ciast makowych na pewno docenią ten tort.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 145
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 550
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 582
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 145
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 550
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 582
Składniki
Zacznij wykonanie tortu od upieczenia trzech biszkoptów. W każdym przypadku działanie jest analogiczne. Zacznij od ciasta białego. Przesiej mąkę do miski i połącz z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, utrwal cukrem i miksuj do pełnego utarcia. Po czym dodawaj po jednym żółtku, a gdy masa będzie puszysta, powoli dodawaj mąkę. Na koniec dolej olej i wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180 °C na 15 minut. Po upieczeniu ostudź.
Powtórz te same czynności wobec ciasta ciemnego, z tym dodatkiem, by przesiać mąkę wraz z kakao.
Przejdź do przygotowania ciasta makowego. Zmieszaj suchy mak ze zmielonymi orzechami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, utrzyj cukier, by przestał chrzęścić, dodawaj po jednym jajku, a gdy masa będzie puszysta, zacznij dodawać sypkie składniki. Na koniec dodaj ekstrakt oraz olej. Wymieszaj ciasto, wylej do foremki i piecz 15 minut w 180°C.
Przygotuj krem. Utrzyj serek z cukrem pudrem. W osobnej misce mikserem na wysokich obrotach ubij śmietaną na sztywno. Delikatnie połącz obie masy. Wymieszaj alkohol z naparem herbaty lub kawy oraz sokiem z połowy cytryny. Możesz pominąć alkohol, jeśli tort mają też spożywać dzieci. Nasącz każdy biszkopt przygotowanym ponczem i zacznij składanie ciasta.
Na samym spodzie ułóż biszkopt biały, posmaruj go połową kremu. Na to wyłóż biszkopt czarny i rozsmaruj resztę śmietanowej masy. Przykryj makowo-orzechowym biszkoptem. Całość polej rozpuszczoną czekoladą i wstaw tort do lodówki do schłodzenia. Podawaj najlepiej kolejnego dnia, gdy smaki się ze sobą połączą.