Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrobina lata zimą. Można przygotować na święta.
Tortownica o średnicy 24 cm
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1024
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4430
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 455
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2856
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38749
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1024
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4430
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 455
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2856
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38749
Składniki
1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę tortową i 2 łyżki ziemniaczanej przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z 32 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi , następnie z rozpuszczoną czekoladą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
Maliny umyć, odważyć 30 dag, wrzucić do garnka , dodać 8 dag cukru, gotować 10 minut, pod koniec gotowania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Wystudzić. Połowę tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno wymieszać z serkiem mascarpone i rozpuszczoną czekoladą dodawaną stopniowo. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Napar z herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i alkoholem.
Pierwszy płat ciasta umieścić na podstawie do tortu, nasączyć przygotowanym naparem z dodatkami i ułożyć partię malin.
Pokryć lekko przegotowanymi malinami.
Posmarować przygotowaną masą czekoladową.
Ułożyć drugi płat ciasta , nasączyć , ułożyć partię świeżych malin, posmarować przegotowanymi , posmarować masą i ułożyć 3 płat ciasta, nasączyć i całość posmarować masą. Na wierzchu ułożyć maliny, boki obsypać drobno pokrojoną resztą czekolady.
Schłodzić 4 godziny minimum , pokroić na porcje.