Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort mandarynkowo-serowy"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 48
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 717
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 59
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 72
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 48
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 717
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 59
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 72
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka, krótko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno tortownicy, dziurkujemy widelcem. Pieczemy 12–15 minut w 200oC.
W ten sam sposób pieczemy drugi placek. Oba zostawiamy do ostygnięcia. Jeden nacinamy od środka na 16 trójkątów, żeby później łatwiej było kroić tort na kawałki.
Mandarynki odcedzamy z zalewy. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Ser mieszamy z 75 g cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę, mieszamy. Na koniec wsypujemy 3/4 odsączonych mandarynek i łączymy z kremem.
Na spód tortownicy kładziemy placek ciasta. Wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy plackiem z nacięciami, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Tuż przed podaniem tort dekorujemy cząstkami osączonych z zalewy mandarynek.Źródło: Rewia