Do góry

Desery Przepis na:

Tort Mikołajkowy- świąteczny

Tort Mikołajkowy- świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1337

Dodano:

Odsłon: 809

Torcik zrobiony z okazji Wigilii klasowej u córki

Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g serka philadelphia
  • dżem np. truskawkowy
  • poncz do nasączenia biszkopta
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Ubijamy białka, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać i pomalutku dodawać do białek ciągle mieszając. Dodać do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Piec około 35 min w 180 C

    Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm.

  2. Krem czekoladowy:

    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany i miksować krótko na niskich obrotach.

  3. Biszkopt podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu.

    Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń