Do góry

Desery Przepis na:

Tort misiu

Tort misiu

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 652

Tort idealny na urodziny maluchów;) Jednakże ze względu na składniki przeznaczony dla pełnoletnich wielbicieli łakoci;)

Składniki

  • BISZKOPTY
  • 14 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • KREM DO PRZEŁOŻENIA
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g cukierków trufli
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 śmietanfixy
  • FRUŻELINA
  • 500 g wiśni + 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • DEKORACJA
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietanfixy
  • 1 serek mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • PONCZ
  • 2 szklanki przegotowanej wody z cukrem
  • 1/2 szklanki wiśniówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPTY:
    Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty, które po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Można też upiec 4 biszkopty.

  2. FRUŻELINA:
    Wiśnie gotujemy z cukrem. Dodajemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmąconą w pół szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

  3. KREM:
    W 100 ml kremówki rozpuszczamy czekoladę i trufle i studzimy.
    Resztę kremówki ubijamy ze śmietanfixami i cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wystudzoną masę truflową.

  4. Biszkopt ponczujemy i wykładamy na niego pół frużeliny i następnie 1/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przyklywamy 1/4 kremu. Przykrywamy trzecim blatem, ponczujemy, wykładamy na niego resztę frużeliny i 1/4 kremu. Przykrywamy czwartym blatem i ponczujemy.

    Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Wycinamy kształt misia. Równie dobrze można wyciąć pożądany kształt z suchych biszkoptów i później je przełożyć.

  5. KREM DO DEKORACJI
    Kakao rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody, by powstała bardzo gesta pasta.
    Ubijamy kremówkę z cukrem i śmietanfixem. Dodajemy mascarpone.

    Odkładamy kilka łyżek do wykonania brzuszka, oczu, pyszczka i łapek u misia. Kokardkę robimy przez dodanie odrobiny czerwonego barwnika do łyżki białego kremu.

    Do reszty kremu dodajemy pastę z kakao i mieszamy.

    Dekorujemy naszego "pluszaka".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 20 lutego 2017 Piękny,moja wnusia chce kotka więc zaglądam i szukam inspiracji. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń