Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyżywi całą rodzinę, a do tego jest bardzo miłą niespodzianką i ozdobą stołu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18607
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 683
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18607
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 683
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Składniki
Pieczemy 2 rodzaje biszkoptów. Pierwszy biszkopt: 4 całe jajka ucieramy stopniowo z cukrem (1 szklanka) na puszystą, białą masę. Następnie partiami dodajemy wymieszaną szklankę mąki pszennej z 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżeczkami proszku. Wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni.
Drugi biszkopt: 5 jajek ucieramy z 1,25 szklanki cukru do białości. Dodajemy stopniowo mieszaninę mąki pszennej (1,5 szklanki), mąki ziemniaczanej (0,75 szklanki), 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i 5 łyżkami kakao. Wylewamy do foremki na babkę i pieczemy w temp. 180 stopni.
Krem nr 1: ogrzane do temp. pokojowej masło ucieramy z 200 g cukru pudru na białą, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku i ucieramy, w sumie mamy użyć 2 żółtka (bardzo, bardzo ważne żeby żółtka też były ogrzane do temp. pokojowej). Dodajemy 4 łyżki kakao, a na końcu kieliszek spirytusu. Dokładnie miksujemy.
Krem nr 1: ogrzane do temp. pokojowej masło ucieramy z 100 g cukru pudru na białą, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku i ucieramy, też mamy użyć w sumie 2 żółtka (bardzo, bardzo ważne żeby żółtka też były ogrzane do temp. pokojowej). Dodajemy po łyżce wcześniej przygotowanego i ostudzonego budyniu, na końcu wlewamy kieliszek spirytusu. Żeby krem nabrał orzechowego smaku wsypujemy zmielone orzechy i wlewamy aromat, mieszamy.
Pierwszy biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą nasączamy. Na pierwszą wykładamy powidła śliwkowe, każdą następną część smarujemy kremem czekoladowym ( na wierzchu również).
Drugi biszkopt również dzielimy na 3 części całość nasączamy i smarujemy kremem orzechowym. Ten biszkopt kładziemy na część czekoladową, jak na kształt muffina. Okładamy dookoła biszkopcikami i smarujemy je roztopioną czekoladą.