Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8417
Dodano: 01.06.2020
Odsłon: 1047
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.
Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym stopniowo cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.
Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożoną papierem tylko na dole.
Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
Spodni blat, ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i nutellą. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
owoce-Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Porozkładać na kremie.
krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że startą czekoladę wmieszać łopatką na sam koniec. Wyłożyć na truskawki i wyrównać.
krem 3-Postąpić jak z 1 kremem i wyłożyć do tortownicy na już zastygły krem 2.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.Odwracając tort do "góry nogami". Góra będzie równiejsza.
tynk-Zmiksować miękkie masło z miękką masą na puch. Posmarować cały tort i wyrównać.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
dekoracje-Najpierw rozpuścić polewę ze śmietanką nad parą.Rozdzielić do 4 szklanek a 3 zafarbować.
. Na białą polewę nalać troszku kolorowej. Truskawki nabijać na widelec i maczać w szklance. Drugim widelcem zdejmować truskawki i odkładać do zastygnięcia.
Zafarbować różnymi kolorami resztę truskawek. Zaraz każdą posypać posypką. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Udekorować tort rożkami, truskawkami i borówką amerykańską.
Ja robiłam jednocześnie dwa takie same torty.
Kroić ostrym i ciepłym nożem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 października 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowny torcik! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 01 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Wnuczki musialy byc zachwycone! Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 01 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Aż szkoda że nie jestem już takim małym dzieckiem. Ale małym łakomczuszkiem zawsze, świetny tort :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Patigotuje8 01 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Wow ale tort!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz