Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Dzień Dziecka "Róg obfitości"

Tort na Dzień Dziecka Róg obfitości

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7972

Dodano:

Odsłon: 394

Tort z biszkoptem japońskim, trzema kremami, tynkiem i dripem. Tort udekorowany rożkami waflowymi i truskawkami w kolorowej polewie czekoladowej. Robiłam takie dwa torty dla moich wnuków na ich święto.

Składniki

  • Przepis na 1 tort: BISZKOPT JAPOŃSKI:
  • -5 żółtek -40 g. cukru -90 g. mąki -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -10 g. kakao -50 g. mleka -45 g. oleju
  • -5 białek+szczypta soli -60 g. cukru
  • KREM Z NUTELLĄ:
  • -150 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -200 g. jogurtu greckiego
  • -150 g. nutelli -50 g. cukru pudru -12 g. żelatyny -1/4 szklanki wody
  • OWOCE: -ok.300 g. truskawek
  • KREM STRACCIATELLA:
  • -150 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -50 g. cukru pudru -12 g. żelatyny
  • -1/4 szklanki wody -50 g. mlecznej czekolady
  • KREM MLECZNY:
  • -150 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -100 g. mleka w proszku
  • -50 g. cukru pudru -12 g. żelatyny -1/4 szklanki wody
  • TYNK: -300 g. masła -250 g. masy krówkowej
  • DRIP-CAKE:
  • -200 g. białej polewy w pastylkach -ok.50 ml. śmietanki 30 % -zielony barwnik
  • DEKORACJE:
  • -ok.300 g. truskawek -150 g. polewy białej w pastylkach
  • -ok.100 ml.śmietanki 30 % -barwniki jadalne(czerwony, niebieski, pomarańczowy)
  • -cukrowe dekoracje -3 rożki waflowe do lodów
  • -ok.70 g. borówki amerykańskiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort na Dzień Dziecka "Róg obfitości"

Przygotowanie

  1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.
    Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym stopniowo cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.

  2. Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożoną papierem tylko na dole.
    Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.

  3. Spodni blat, ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej.

  4. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i nutellą. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.

  5. owoce-Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Porozkładać na kremie.

  6. krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że startą czekoladę wmieszać łopatką na sam koniec. Wyłożyć na truskawki i wyrównać.

  7. krem 3-Postąpić jak z 1 kremem i wyłożyć do tortownicy na już zastygły krem 2.

  8. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

  9. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.Odwracając tort do "góry nogami". Góra będzie równiejsza.

  10. tynk-Zmiksować miękkie masło z miękką masą na puch. Posmarować cały tort i wyrównać.

  11. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.

  12. dekoracje-Najpierw rozpuścić polewę ze śmietanką nad parą.Rozdzielić do 4 szklanek a 3 zafarbować.

  13. . Na białą polewę nalać troszku kolorowej. Truskawki nabijać na widelec i maczać w szklance. Drugim widelcem zdejmować truskawki i odkładać do zastygnięcia.

  14. Zafarbować różnymi kolorami resztę truskawek. Zaraz każdą posypać posypką. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

  15. Udekorować tort rożkami, truskawkami i borówką amerykańską.
    Ja robiłam jednocześnie dwa takie same torty.

  16. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 01 czerwca Aż szkoda że nie jestem już takim małym dzieckiem. Ale małym łakomczuszkiem zawsze, świetny tort :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń