Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Dzień Mamy -ręcznie malowany

Tort na Dzień Mamy -ręcznie malowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1742

Tort z biszkoptem, dwoma kremami kukułkowym i z brzoskwiniami. Tort oblany polewą czekoladową. Tort udekorowany malowaną ręcznie laurką, na Dzień Mamy. Zrobiłam dla mojej najbliższej rodziny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -sok po brzoskwiniach z puszki
  • KREM KUKUŁKOWY:
  • -550 ml.śmietanki 30% -120 g. cukierków Kukułek
  • -250 g.serka mascarpone -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -550 ml.śmietanki 30% -250 g.serka mascarpone
  • -50 g. cukru pudru -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -brzoskwinie z puszki
  • TYNK: -200 g. masła
  • -125 g. mleka skondensowanego słodzonego
  • -50 g. mleka w proszku
  • POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
  • -200 g. czekolady deserowej -150 g. czekolady mlecznej
  • -ok.200 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -100 g. mleka w proszku -100 g. cukru pudru
  • -ok.30 ml. mleka w płynie
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią z odsączonych brzoskwiń.

  3. krem 1-Cukierki rozpuścić w połowie śmietanki, nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę kukułkową i resztą pozostawionej, ubić z fixem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i również nasączyć.

  5. krem 2- Brzoskwinie pokroić w kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem potem z serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać brzoskwinie , szybko wymieszać i wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  6. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić tort na całą noc w lodówce.

  7. Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.

  8. Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".

  9. tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.

  10. polewa-Czekolady roztopić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić do płynnego i polać tort. Boki posmarować spływającą polewą.

  11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż na laurkę. Na krawędziach zrobić ozdobny szlaczek.

  12. Namalować wzór laurki na papierze. Ja malowałam, podpatrując kwiaty z gotowych karteczek.

  13. Przerysować na przygotowany stelaż. Ja za mało odcisnęłam to musiałam poprawić ołówkiem.

  14. Farbki jadalne w proszku, wymieszać z odrobinką czystej wódki. Namalować bukiet w/g zaznaczonych kontur. Gotowy obrazek, przechować w lodówce.

  15. Z reszty masy, wycisnąć kwiatki w silikonowej foremce.

  16. Udekorować tort laurką i na dole kwiatkami.
    Tort przechowywać w lodówce.

  17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń