Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem, dwoma kremami kukułkowym i z brzoskwiniami. Tort oblany polewą czekoladową. Tort udekorowany malowaną ręcznie laurką, na Dzień Mamy. Zrobiłam dla mojej najbliższej rodziny.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 2974
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 992
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 390
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 2974
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 992
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 390
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią z odsączonych brzoskwiń.
krem 1-Cukierki rozpuścić w połowie śmietanki, nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę kukułkową i resztą pozostawionej, ubić z fixem i serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i również nasączyć.
krem 2- Brzoskwinie pokroić w kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem potem z serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać brzoskwinie , szybko wymieszać i wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić tort na całą noc w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.
Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".
tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.
polewa-Czekolady roztopić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić do płynnego i polać tort. Boki posmarować spływającą polewą.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż na laurkę. Na krawędziach zrobić ozdobny szlaczek.
Namalować wzór laurki na papierze. Ja malowałam, podpatrując kwiaty z gotowych karteczek.
Przerysować na przygotowany stelaż. Ja za mało odcisnęłam to musiałam poprawić ołówkiem.
Farbki jadalne w proszku, wymieszać z odrobinką czystej wódki. Namalować bukiet w/g zaznaczonych kontur. Gotowy obrazek, przechować w lodówce.
Z reszty masy, wycisnąć kwiatki w silikonowej foremce.
Udekorować tort laurką i na dole kwiatkami. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.