Do góry

Desery Przepis na:

Tort na halloween

Przepis dnia 2020-10-31
Tort na halloween

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 443

Strasznie pyszny tort na halloween z kremem o smaku dyniowym dripem oraz duszkami.

Składniki

  • Biszkopt (tortownica 20 cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżki puree z dyni łyżka cukru pudru 2 Fixy do smietany
  • Poncz Amaretto można rozcięczyć przegotowaną wodą
  • Krem budyniowy do dekoracji 2 budynie waniliowe łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki puree z dyni
  • Drip 50g mlecznej czekolady łyżka oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort na halloween

Przygotowanie

  1. Biszkopt



    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestygnięcia następnie biszkopt przekroić na cztery blaty.

    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestygnięcia następnie biszkopt przekroić na cztery blaty.

  2. Bita śmietana

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem Podkoniec ubijania dodać fixy. Do ubitej śmietany dodać puree z dyni i delikatnie połączyć.

    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć alkoholem posmarować ¼ bitej śmietany, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć alkoholem posmarować ¼ bitej śmietany, ponownie przykryć biszkoptem nasączyć alkoholem posmarować ¼ bitej śmietany, przykryć ostatnim blatem nasączyć alkoholem posmarować pozostałą śmietaną, Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

  3. Krem budyniowy

    Zagotować dwie szklanki mleka, do pozostałego mleka wsypać budyń cukier (według przepisu na opakowaniu) i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, rozmieszany proszek budyniowy wlać na gotujące mleko i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia.

    Masło utrzeć na puch cały czas miksując dodawać po łyżce budyń gdy krem będzie gotowy dodać puree z dyni oraz barwnik jeszcze chwile miksować.

    Z kremu odłożyć około 1/4 masy do dekoracji

    Schłodzony tort posmarować kremem

  4. Drip

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę olejem, dokładnie wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople”

    Na zastygłej czekoladzie z pozostałego kremy wyszprycować rozetki dodatkowo tort można udekorować bezowymi duszkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń