Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwieńczeniem każdej uroczystości, oprócz zachwyty solenizanta, jubilata itp. jest oczywiście tort. najlepiej, jeśli jest tematyczny i oddaje pasje obdarowanego :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11298
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11298
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Standardowo - Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia, a kiedy składniki się połączą olej, Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut. Biszkopt musi dobrze wystygnąć.
Krem: Mleko podgrzewamy - nie gotujemy. Dodajemy ziarenka wanilii i resztę laski waniliowej. zestawiamy z ognia. Żółtka mieszamy rózgą z cukrem i mąką (najlepiej w rondelku). Stawiamy na małym gazie i dodajemy mleko - cieniutkim strumyczkiem. Kiedy już wylejemy całe waniliowe mleko podgrzewamy aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy nasączamy ponczem (jeśli tort jest dla dorosłych można dodać kropelkę spirytusu). Pierwszy blat smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ja robię własne - wspaniale przełamują słodycz kremu i biszkopta. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy krem waniliowy. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy resztą kremu i odstawiamy do lodówki.
Do ozdoby i wykończenia tortów jednak najlepiej sprawdza się śmietana. Można ją barwić na różne kolory. Ja bardzo często korzystam z dobrodziejstw ogrodu, gdzie rośnie mięta i różne kwiaty - pięknie prezentują się w połączeniu z białym tłem i owocami (należy uważać żeby roślinki nie były trująca). Nie gardzę również masą cukrową - ozdoby z niej zrobione są jadalne, chociaż okrutnie słodkie :-) Co wyczarujecie na swoim torcie, to już wasza tajemnica... Tu kilka moich przykładów... Mam dużą rodzinę i spore grono znajomych dzięki czemu mogę wyżyć się robiąc dla nich torty. Smacznego i dobrej zabawy :-)