Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny tort dla wielbicieli ciasteczek Oreo :-)
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1994
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2559
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 613
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52648
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 609
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1994
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2559
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 613
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52648
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 609
Składniki
Biszkopt czekoladowy: (piekę dzień wcześniej) Z podanych proporcji upiec 2 biszkopty. Jajka ubić na sztywno z cukrem (ok. 10 min). Dodać w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszać delikatnie drucianą trzepaczką lub silikonową szpatułką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica ok. 21 cm), dno wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temp. 170 stopni ok. 40-45 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika blache z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50 cm, wyjąć go z formy i odstawić do ostudzenia na kratkę. Upiec drugi biszkopt. W dniu przygotowywania tortu biszkopty przekroić wzdłuż na 4 blaty. Krem czekoladowy: 20 sztuk ciasteczek Oreo rozdzielić i wyciągnąć z nich nadzienie. Ciasteczka zmielić w blenderze. Do nadzienia Oreo dodać ok. 100 ml śmietanki i wymieszać do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać pozostałą śmietankę (ok. 700 ml). Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie nalezy podzielić krem na 2 równe części. Do pierwszej dodać nadzienie Oreo i połowę rozkruszonych ciastek. Wymieszać mikserem lub szpatułką do połączenia składników. Do drugiej części dodać 1 łyżkę cukru pudru i jeszcze raz krótko zmiksować. Pierwszy ze spodów połozyć na paterze lub talerzu. Posmarować dżemem. Na warstwę dżemu wyłożyć krem Oreo. Krem Oreo ma wystarczyć na przełożenie ciasta w środku, czyli 3 warstwy. Torty zawsze składam z obręczą tortownicy. Powtórzyć to samo z pozostałymi spodami. Na wierzchnią część tortu nie nakładać już dżemu, ani kremu Oreo. Po złożeniu całego tortu odstawić go do schłodzenia do lodówki na min. pół godziny. Po schłodzeniu nałożyć na całe ciasto warstwę białego kremu. Do pokrycia tortu powinniśmy zużyć większość. Małą część należy zostawić do wyciśnięcia na górze ozdobnych rozetek. Pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami Oreo udekorować boki i wierzch tortu. Na wierzchu nie obsypywać samych brzegów, należy zostawić tam miejsce na polewę czekoladową i ozdobne rozetki. Polewa czekoladowa: Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Odstawić do ostudzenia. Kiedy jest już zupełnie przestudzona, przełożyć do woreczka foliowego, odciąć rożek i dekorować wyciskając na brzegi tortu. Na wierzch tortu wycisnąć ozdobne rozetki. Środek udekorować pozostałymi ciasteczkami Oreo. Przed podaniem Tort Oreo najlepiej odstawić jeszcze do schłodzenia.
Smacznego :-)