Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9255
Dodano: 22.02.2015
Odsłon: 55376
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Najpierw prażymy orzechy w piekarniku około 3 minuty, następnie mielimy w maszynce.
Ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia a na sam koniec 2 czubate łyżki zmielonych orzechów.
Gotowy biszkopt wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w piekarniku 30- 40 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Upieczony biszkopt gdy wystygnie kroimy na 3 części.
W garnku gotujemy mleko z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, chwilę gotujemy ciągle mieszając by nam masa zgęstła, odstawiamy do wystygnięcia.
W drugim garnku podgrzewamy marmoladę jabłkową, ja dałam robioną ze słoika. Jak jest gorąca dodajemy galaretkę i mieszamy.
Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy jedną czwartą jabłek, zostanie nam jedna czwarta na posmarowanie środkowego blatu jak go ułożymy na masie.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę następnie dodajemy wystudzoną masę orzechową.
Na pierwszy blat biszkoptu wysmarowanym jabłkami wykładamy jedną trzecią masy. Przykładamy środkowym blatem, jabłkami do masy, następnie wykładamy ostatnią warstwę masy jabłkowej a na nią następną część masy orzechowej. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym.
Cały tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą orzechową, dekorujemy startą czekoladą i bitą śmietaną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (24)

irma 22 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Gratuluje, na sam widok ściska w żoładku. :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Jabłka i orzechy, doskonałe połączenie !!!! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 22 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Piękny tort i smaczny na pewno:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 22 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Wygląda bajecznie! I pewnie tak samo smakuje :) Wspaniały tort! :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz