Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej mamy, znika zawsze do ostatniego okruszka
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 637
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 907
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 468
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 637
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 907
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 468
Składniki
Składniki na 1 krążek: -jaja - 5 szt -cukier kryształ - 15 dag -mąka pszenna - 10 dag Białka ubić i utrwalić cukrem, dodawać żółtka. Gdy masa spada z trzepaczki dodać mąkę i wymieszać. -orzechy włoskie - 10 dag -biszkopty zmielone - 3 łyżki -mąka - 0,5 łyżki -proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki. Orzechy zmielić i wymieszać razem z biszkoptami mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do białek i dobrze wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 35 do 40 minut. Czynność powtórzyć. Upieczone krążki przedzielić na dwie okrągłe części. Wszystkie krążki nasączyć pączem. Pącz można zrobić z wody i spirytusu, można dodać cukru waniliowego.
MASA Składniki: -jajka - 6 szt -cukier kryształ - 3/4 szklanki -masło - 4 kostki. -spirytus - 30 ml -kakao - 2 łyżki Jajka z cukrem ubić na parze. Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce jajek i ucierać. Dodać spirytus. Masę przedzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Krążki przekładać na przemian raz jasną raz ciemną masą. Udekorować według gustu. SMACZNEGO!