Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry orzechowy torcik.
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 2728
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2346
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 701
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1279
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 2728
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2346
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 701
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1279
Składniki
Przed rozpoczęciem pieczenia zmielić wszystkie orzechy, gdyż w takiej postaci będą dodawane do ciast i do masy. Jeżeli ktoś chce zrobić ciasto troszkę szybciej będzie potrzebował dwie tortownice o tej samej średnicy. Ja użyłam tylko jednej. Najpierw upiekłam kruche, trochę przestudziłam, wyjęłam z formy. W pustej tortownicy upiekłam biszkopt. :) Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy, zarobić ciasto. Gdyby było zbyt miękkie, włożyć na chwilę do lodówki. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować margaryną. Włożyć ciasto i palcami rozprowadzić równomiernie po podstawie, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać mikserem na wolnych obrotach, aż na masie pojawią się pękające pęcherzyki powietrza. Wtedy dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Masę delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do natłuszconej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25- 30 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić w poprzek, na dwa krążki. Krem: Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i zmielone orzechy. Wszystko razem wymieszać. Na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na 3 części. Ciasto kruche posmarować dżemem owocowym, rozsmarować jedną część masy. Przykryć krążkiem biszkoptowym. Nałożyć drugą część kremu i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarować resztę masy, torta schłodzić w lodówce. Marcepan rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Wałkowanie marcepanu nie jest łatwe, przynajmniej u mnie nie było. Lubi się kleić i do blatu i do wałka. Byłam jednak cierpliwa i jakoś się udało. Przykryć marcepanem cały tort. Następnie ciasto udekorować wg uznania i fantazji. Smacznego