Do góry

Desery Przepis na:

Tort owocowo-czekoladowy

Tort owocowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 462

Tort idealny na lato :)

Składniki

  • Mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna Typ 500
  • Jajo kurze
  • drożdże instant
  • Miód
  • twaróg sernikowy
  • Mascarpone
  • śmietanka 36%
  • czekolada 86% kakao
  • dżem z czarnej porzeczki bez cukru
  • Wódka
  • Marakuja
  • owoce sezonowe
  • czekolada biała
  • barwnik spożywczy fioletowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort owocowo-czekoladowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    -1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami.
    -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    -Żółtka zmiksować z miodem.
    -Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm
    -Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min.
    - Wystudzić i pokroić na 3 blaty

  2. Krem straciatella:
    -Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu
    - 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g twarogu sernikowego oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

  3. Krem mascarpone:
    - 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone.
    - odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego

  4. Nasączenie blatów:
    Marakuję oczyścić z pestek i pozostawić sam sok. Wymieszać sok z łyżką miodu, 1/4 szklanki wódki oraz 1/4 szklanki wody

  5. Dekoracje:
    - czereśnie pozostawić na noc w wódce, następnie odsączyć i oblać czekoladą gorzką i białą
    - truskawki oblać czekoladą białą i gorzką
    -polewa czekoladowa - rozpuścić w kąpieli wodą czekoladę ciemną (ok 150g) i wymieszać z 2 łyżkami oleju z pestek winogron

  6. Tort:
    - wszystkie blaty biszkoptu nasączyć przygotowaną wcześniej "miksutrą"
    - posmarować dwa dolne blaty dżemem, a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy
    - szczyt tortu smarujemy kremem straciatella
    - obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności
    - zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem)
    -dekorujemy według uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smacznie_na_talerzu 15 lipca Piękny a w smaku pewnie jeszcze lepszy:-) mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 12 lipca Uroczy torcik!
Tylko chciałam się upewnić, że do tego biszkoptu idą drożdże? Jeszcze się nie spotkałam z drożdżami w biszkopcie, i pomyślałam, że może miałaś na myśli proszek do pieczenia...? Poza tym nie widzę informacji ile tych drożdży.
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń