Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort idealny na lato :)
Biszkopt:
-1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami.
-Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
-Żółtka zmiksować z miodem.
-Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm
-Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min.
- Wystudzić i pokroić na 3 blaty
Krem straciatella:
-Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu
- 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g twarogu sernikowego oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Krem mascarpone:
- 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone.
- odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego
Nasączenie blatów:
Marakuję oczyścić z pestek i pozostawić sam sok. Wymieszać sok z łyżką miodu, 1/4 szklanki wódki oraz 1/4 szklanki wody
Dekoracje:
- czereśnie pozostawić na noc w wódce, następnie odsączyć i oblać czekoladą gorzką i białą
- truskawki oblać czekoladą białą i gorzką
-polewa czekoladowa - rozpuścić w kąpieli wodą czekoladę ciemną (ok 150g) i wymieszać z 2 łyżkami oleju z pestek winogron
Tort:
- wszystkie blaty biszkoptu nasączyć przygotowaną wcześniej "miksutrą"
- posmarować dwa dolne blaty dżemem, a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy
- szczyt tortu smarujemy kremem straciatella
- obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności
- zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem)
-dekorujemy według uznania
Dziś u mnie sernik łatwy i w miarę szybki do zrobienia. Bez ciasta na spodzie...
Odsłon: 35191
Prosty przepis na domowe lody bananowe z jogurtem naturalnym, które przygotuj...
Odsłon: 39
Kolejna propozycja na upalne dni. Zimny torcik z pewnością Was ostudzi.
Odsłon: 2408
Prosty przepis na domowe lody bananowe z jogurtem naturalnym, które przygotuj...
Odsłon: 39
Kolejna propozycja na upalne dni. Zimny torcik z pewnością Was ostudzi.
Odsłon: 2408
Składniki
Biszkopt: -1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami. -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. -Żółtka zmiksować z miodem. -Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm -Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min. - Wystudzić i pokroić na 3 blaty
Krem straciatella: -Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu - 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g twarogu sernikowego oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Krem mascarpone: - 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone. - odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego
Nasączenie blatów: Marakuję oczyścić z pestek i pozostawić sam sok. Wymieszać sok z łyżką miodu, 1/4 szklanki wódki oraz 1/4 szklanki wody
Dekoracje: - czereśnie pozostawić na noc w wódce, następnie odsączyć i oblać czekoladą gorzką i białą - truskawki oblać czekoladą białą i gorzką -polewa czekoladowa - rozpuścić w kąpieli wodą czekoladę ciemną (ok 150g) i wymieszać z 2 łyżkami oleju z pestek winogron
Tort: - wszystkie blaty biszkoptu nasączyć przygotowaną wcześniej "miksutrą" - posmarować dwa dolne blaty dżemem, a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy - szczyt tortu smarujemy kremem straciatella - obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności - zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem) -dekorujemy według uznania
Przepisy Desery
Desery
Sernik z nutellą
Desery
Lody bananowe ze śmietanką
Desery
Domowe lody bananowe fit
Desery
Tort śmietankowo malinowy.
Sernik z nutellą
Ostatnio wypatrzyłam w internecie sernik z nutellą. Trochę poczytałam, spraw...
Odsłon: 9
Lody bananowe ze śmietanką
Z tym przepisem każdy sobie poradzi. Do przygotowania tych lodów będziecie po...
Odsłon: 22