Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
Składniki
Wodę, kakao, miód, przyprawę do piernika, obydwa cukry i margarynę gotujemy i studzimy. Miksujemy na wolnych obrotach z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z masą. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160oC.
Krem: W 3 łyżkach mleka rozprowadzamy kaszę. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy kaszę i gotujemy 3 minuty. Przykrywamy folią, żeby nie powstał kożuch, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodając po łyżce zimnej kaszy. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
Polewa: Mieszamy kakao z cukrem pudrem, dodajemy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Ogień zmniejszamy, dodajemy tłuszcz i mieszamy do rozpuszczenia. Wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy, by ją rozpuścić.
Ciasto kroimy na 4 placki. Dolny smarujemy połową kremu, na nim układamy drugi, smarujemy powidłami. Na powidła kładziemy trzeci placek, pokrywamy go resztą kremu, przykrywamy ostatnim, cienko smarujemy powidłami i letnią polewą czekoladową.
Wartość odżywcza jednej porcji 189 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 59 g.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł.
<strong>Alina Waliczek, Dzimierz</strong>Źródło: Rewia