Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort ptysiowy z czerwonymi porzeczkami"
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 154
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 564
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 612
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 880
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 154
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 564
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 612
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 880
Składniki
Zagotuj 150 ml wody z mlekiem, solą i masłem. Do wrzącego płynu wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmij ją z ognia, wbij 1 jajko i zmiksuj. Masę przestudź, a potem kolejno wbijaj resztę jajek. Wymieszaj i utrzyj na gładkie ciasto. Przełóż je do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem.
Trzy jednakowe tortownice (o średnicy ok. 18 cm) wyłóż pergaminem. Na spód każdej wyciśnij paseczki ciasta, formując okręgi – jeden mniejszy od drugiego, aż wypełnią cały spód. Blaty kolejno wstawiaj do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Twaróg utrzyj z cukrem i syropem. Żelatynę stop, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połącz ją z masą serową. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Ubij 400 g śmietany na sztywno. Domieszaj ją do tężejącej masy. Dołóż porzeczki i lekko wymieszaj.
Blaty ptysiowe przełóż w tortownicy kremem. Gotowy torcik wstaw do lodówki na 2 godziny. Płatki migdałowe zrumień na patelni. Pozostałą śmietankę ubij i posmaruj nią tort po obwodzie. Obsyp płatkami migdałowymi i oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 120 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 420 kcalŹródło: Na żywo