Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort idealny na rocznicę, urodziny czy imieniny. Pięknie się prezentuje i super smakuje.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11292
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11292
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku a potem mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec biszkopt 30 minut w 160 stopniach. Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 krążki.
Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie miała odpowiednią konsystencję, Uważać aby nie przebić śmietany.
Pierwszy krążek nasączyć wodą z sokiem z cytryny, posmarować śmietaną i rozłożyć pokrojone cząstki mandarynek ( 1,5 szt ). Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć. Potem wierzch i boki posmarować śmietaną, posypać posypką i wstawić tort do lodówki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem a potem nadal ucierając dodawać mleko. Gdy masa będzie gotowa podzielić ją na porcje i dowolnie zabarwić barwnikami spożywczymi ( u mnie czerwień truskawkowa i zieleń pistacjowa ). Za pomocą rękawa cukierniczego i tylek zrobić ozdoby i udekorować nimi tort, na sam koniec ozdobić jeszcze perełkami. Tort schłodzić.