Desery Przepis na:
Tort serowo-czekoladowy z malinami

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426
Dodano: 26.07.2016
Odsłon: 6798
Składniki
- Czekoladowa śmietana:
- 300g gorzkiej czekolady
- 400g śmietany kremówki 30-36%
- Spód:
- olej
- 100g podłużnych biszkoptów
- 200g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- Masa serowa:
- 500g mascarpone
- 300g mielonego twarogu (chudego lub półtłustego)
- 100g cukru
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g malin + kilka malin do dekoracji
- Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady
- 100g śmietany kremówki 30-36%
- 25g tłuszczu kokosowego
> 6 os. | > 60 min | łatwe | drogie |
Przygotowanie
-
Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę.
Mocno podgrzać 400g śmietany kremówki (nie może się zagotować!) i wrzucić do niej połamaną czekoladę (300g). Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Przelać do wysokiego naczynia, przykryć i odstawić na noc do lodówki. -
Dno tortownicy (26cm) wysmarować olejem. Połamać 200g czekolady i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Połamać biszkopty i dodać je do czekolady. Wymieszać. Masą posmarować spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
-
Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Przebrać i ewentualnie umyć maliny.
Czekoladową śmietanę krótko ubić mikserem. -
Spód czekoladowy posmarować połową kremu serowego i posypać połową malin. Łyżką nakładać porcje czekoladowej śmietany. Posypać resztą malin i posmarować drugą połową kremu serowego.Ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
-
Przygotować polewę czekoladową. Połamać 100g czekolady i razem ze śmietaną i tłuszczem kokosowym rozpuścic w garnku lub w kąpieli wodnej. Ostudzić i posmarować wierzch tortu. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować malinami.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 15 majaZgłoś do usunięcia
Ślicznie wygląda:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

smaker 26 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
Robimy się głodni od samego patrzenia!1 Kto głosował? | Odpowiedz