Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowo-brzoskwiniowy

Tort śmietankowo-brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 3898

Tort z kremem śmietankowym z kawałkami brzoskwiń i frużeliną jagodową. Słodki, kolorowy i delikatny zarazem. :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • Krem śmietankowy:
  • 800 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • Frużelina jagodowa:
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka żelatyny
  • Nasączenie:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu lub wódki (można zastąpić sokiem z cytryny)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort śmietankowo-brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Wsypywać partiami przesiane mąki i mieszać na wolnych obrotach miksera, przy ostatniej partii dodać olej. Okrągłą foremkę (średnica ok. 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt i piec w 170°C przez ok. 40 minut. Po tym czasie spuścić z niewielkiej wysokości na podłogę, włożyć do uchylonego piekarnika i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zdjąć rant, odwrócić biszkopt i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Krem:
    Brzoskwinie pokroić w kostkę. Zimną śmietankę i mascarpone ubić, podczas ubijania dodać stopniowo cukier puder. Kiedy krem będzie sztywny i puszysty 1/5 odłożyć do miseczki (przyda się do dekoracji), do reszty dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką.

  3. Frużelina:
    Owoce (mogą być mrożone) zagotować w rondelku z cukrem i gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do owoców, energicznie mieszać. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdjąć z palnika. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

  4. Składanie:
    Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować odrobinę kremu. Położyć pierwszy blat, nasączyć, wyłożyć połowę frużeliny. Rozsmarować 1/4 kremu z brzoskwiniami. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować pozostałą frużelinę i na niej 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na brzegach tortu. Jest on już gotowy, teraz tylko warto ozdobić go według uznania, w tym celu użyłam połówek brzoskwiń, odłożoną część kremu i odrobinę kolorowej posypki. :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń