Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowo - czekoladowy

Przepis dnia 2015-09-06
Tort śmietankowo - czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10182

Dodano:

Odsłon: 4807

smaczny, delikatny tort

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 8
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • proszek do pieczenia 3/4 płaskiej łyżeczki
  • mąka pszenna 1,5 łyżki
  • budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 4
  • Krem śmietankowo - czekoladowy:
  • śmietanka 36% 750 ml
  • biała czekolada 30 dag
  • Śnieżka (bita śmietana) 3 szt.
  • żelatyna 3 płaskie łyżeczki
  • Krem do dekoracji:
  • mascarpone 15 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 100ml
  • cukier puder 1 czubata łyżka
  • dodatkowo:
  • woda + cukier + sok z cytryny na poncz
  • maliny ok. 25 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt i krem przygotowuję dzień przed dekorowaniem tortu.

    Biszkopt: (wszystkie składniki na biszkopt należy podzielić na pół i upiec 2 biszkopty, po wystudzeniu każdy przekroić wzdłuż na 2 blaty).
    Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Odrazu po wyjęciu biszkoptu z pieca należy opuścić go z wysokości 30-40 cm na podłogę. Wystudzić.

    Krem: Śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietankowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać strumykiem żelatynę i dobrze wymieszać.

    Na paterę lub talerz położyć 1 blat biszkoptu, naponczować delikatnie (biszkopt jest delikatny i puszysty). Wyłożyć 1/4 kremu, wyrównać, położyć drugi blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną 1/4 część kremu, wyrównać, położyć trzeci blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać, ułozyć maliny, delikatnie wcisnąć w krem.

  2. Na wierzch położyć ostatnią część blatu biszkoptowego, wierzch i boli tortu posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki.

    Dekoracja: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać zimny mascarpone i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorować. Wstawic do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń