Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczny, delikatny tort
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 335
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 335
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Biszkopt i krem przygotowuję dzień przed dekorowaniem tortu. Biszkopt: (wszystkie składniki na biszkopt należy podzielić na pół i upiec 2 biszkopty, po wystudzeniu każdy przekroić wzdłuż na 2 blaty). Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Odrazu po wyjęciu biszkoptu z pieca należy opuścić go z wysokości 30-40 cm na podłogę. Wystudzić. Krem: Śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietankowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać strumykiem żelatynę i dobrze wymieszać. Na paterę lub talerz położyć 1 blat biszkoptu, naponczować delikatnie (biszkopt jest delikatny i puszysty). Wyłożyć 1/4 kremu, wyrównać, położyć drugi blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną 1/4 część kremu, wyrównać, położyć trzeci blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać, ułozyć maliny, delikatnie wcisnąć w krem.
Na wierzch położyć ostatnią część blatu biszkoptowego, wierzch i boli tortu posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki. Dekoracja: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać zimny mascarpone i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorować. Wstawic do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)