Do góry

Desery Przepis na:

Tort tęcza

Tort tęcza

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 869

Żeby nie zmarnowała się masa budyniowa, która została mi po zrobieniu tortu Minecraft, zrobiłam mały kolorowy tort. Biszkopt wyszedł mi mało słodki, ale w połączeniu z masą budyniową, maślaną i cukrową na wierzchu, powstała istna słodka bomba.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 130g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy
  • Masa budyniowa (tyle, ile zostało po ozdobieniu tortu Minecraft)
  • Masa maślana: 125g miękkiego masła
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • kolorowa masa cukrowa do obłożenia i ozdobienia tortu (300-350g)
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (18-20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą.

  2. Jajka ubić z 4 łyżkami gorącej wody na puch, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Miksować ok. 10 minut na najwyższych obrotach miksera, potem zmniejszyć obroty i dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.

  3. Ciasto podzielić na 6 części, do każdej dodać jeden barwnik. Biszkopty piec po kolei w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut każdy. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Biszkopty przełożyć masą budyniową, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy maślanej.

  5. Miękkie masło ubić na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder i sok cytrynowy. Miksować kilka minut do rozpuszczenia cukru. Masą obłożyć wierzch i boki tortu, wyrównać powierzchnię i wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.

  6. Z masy cukrowej przygotować placek do obłożenia tortu i ozdoby. Położyć na torcie.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń